O nás

Naše tělovýchovná jednota byla založena roku 1973 jako TJ MDPM Plamen Chodov při tehdejším MDP0M a to pouze z jednoho praktického důvodu, aby se členové zájmových sportovních kroužků mohli zúčastnit oficiálních závodů pořádaných ČSTV.  Zakladatelem a iniciátorem byl cyklista Míra Pech.

TJ měla tehdy čtyři oddíly, mimo cyklistiku to byl orientační běh, minikošíková žákyň a volejbal žákyň. Po odchodu Míry Pecha se do vedení oddílu cyklistiky dostal Honza Klement a Zdeněk Kopal, který začal vést ještě zájmový kroužek cyklistiky. Základem členů oddílu byla parta dospívajících chlapců jako např. Petr Volánek, Petr Franče, Jarda Plic, Radek Máčalík, Zdeněk Marek, Jarda a Víťa Bartošovi, Venca Pokorný, Karel Antoš, Pavel Horák, Tomáš Rota a z Nové Role Květoňovi Weinertovi. Později výborné dorostenecké kvarteto Tonda Ziegler, Manfrer Taschler, René Parpel a Boris Skácel. V 90. letech potom Růžičkové, Rejcha, Radek Hloušek, Martin Machoň a v neposlední řadě i oba Ebrlové včetně táty. A další a další členové, za těch 35 let jich bylo opravdu hodně.

Ročně jsme se zúčastňovali zhruba 30 závodů. Krajská soutěž měla tehdy 25 závodů. Naše TJ pořádala dva závody ročně, časovku na Vřesovou a klasický závod silničářů pod názvem „O chodovskou přilbu“.

Sportovních úspěchů na tak malý „vesnický klub“, jak nás občas nazývaly plzeňské velkokluby, bylo dost, jak v rámci krajských přeborů, tak soutěžích republikových. Za zmínku stojí úspěchy Zdenka Marka, který se jako dorostenec zúčastnil etapového závodu pod názvem „Závod míru mládeže“ a při odchodu na studia do Plzně byl přijat do mládežnického sportovního centra při Škodě Plzeň, kde na cyklistické dráze byla jeho disciplína kilometr s pevným startem, na které slavil mnoho úspěchů. Martin Růžička, který v době členství v našem oddílu získal tehdy II. VT a jezdil závody Českého poháru. Petr Volánek nás jako jediný reprezentoval v mezinárodním etapovém „Závodě vítězství“, kde skončil na pěkném 16. místě.

V posledním desetiletí patří chodovští cyklisté k nejatraktivnějším klubům v Karlovarském kraji. Jsou pořadateli nebo spolupořadateli cyklistických akcí širokého spektra pro aktivní cyklisty i nejširší veřejnost. Jen namátkou: Chodovský bike, tradiční, extrémně náročný závod horských kol na Smolnickém kopci, Chodovská časovka, Chodovský terénní triatlon v okolí Bílé vody nebo Medica maraton.

Zatímco úspěchy chodovských dospělých cyklistů lze v posledních letech počítat na prstech jedné ruky, ostatně, nikdy jsme si nehráli na velký profi klub, v mládežnických kategoriích se borci z Chodova pravidelně zúčastňují a také obsazují přední příčky na téměř všech akcích v kraji. Zde je třeba připomenout a ocenit důslednou trenérskou práci s mladými svěřenci v podání Slávka Václavka, Miroslava Meruny, ale především Františka Nádvorníka, držitele městského ocenění v kategorii Trenér roku 2008. V roce 2006 se držitelem ocenění Osobnost města v oblasti sportu stal Zdeněk Kopal. V kategorii dospělých, přesněji veteránů, dosahuje trvale výborných výsledků v silniční extralize Masters Martin Růžička. V roce 2008 se mistrem České republiky ve své veteránské kategorii horských kol stal Petr Pedro Volánek.

Na závěr si cyklistický klub Plamen Chodov dovoluje poděkovat vedení města Chodova a mnoha dalším sponzorů za trvalou přízeň, bez které by se náš po všech stránkách náročný, ale také krásný sport, nedal na stávající úrovni udržet a provozovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.